Noul proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor la data de 25.02.2015 privind modificarea si completarea Legii Vanatorii si a Protectiei Fondului Cinegetic nr. 407/2006:

http://www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr280_13.pdf

Printre modificarile adoptate, cele mai interesante noutati ar fi:

– reintroducerea obligativitatii de a fi membru vanator al unei asociatii de vanatoare

– introducerea unor contraventii noi printre care accesul in fondurile cinegetice cu laţuri, ogari sau metişi de ogari, aceasta sanctionandu-se cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.

– introducerea unor infractiuni noi considerate braconaj cum ar fi practicarea vanatorii cu laturi sau vanatoarea fara respectarea conditiilor inscrise in autorizatia de vanatoare, acestea fiind pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, iar toate faptele prevazute ca braconaj vor fi cercetate. judecate si sanctionate in regim de urgenta.

– introducerea unor infractiuni noi fara a fi considerate braconaj, dar pedepsite cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda cum ar fi vanatoarea fara polita de asigurare pentru accidente si raspundere civila in legatura cu calitatea de vanator.

– modificarea perioadelor de vanatoare, cele mai interesante fiind modificarea perioadei de vanatoare la mistret mascul, acesta se va vana tot anul, iar femela cu purcel se va vana intre 1 iunie si 31 ianuarie, modificarea perioadelor de vanatoare la pasarile de pasaj, cum ar fi vanarea ratelor incepand cu 15 august si pana la 15 februarie, vanarea gastelor incepand cu gasca de vara intre 15 august si 15 februarie, gasca de semanatura intre 1 septembrie si 15 februarie si garlita mare intre 1 octombrie si 15 februarie, vanarea prepelitelor intre 15 august si 31 octombrie si a ciocarliei intre 15 septembrie si 31 octombrie.